Axfast

Axfast årsrapport 2017: Recept på stadsutveckling

Johan & Nyströms bönor får sin himmelsfärd i världens bästa espressomaskin, MAVAM Mach 1. Konstruerad och handbyggd i Seattle för perfekt temperaturstabilitet. Dagens första kopp smakar exakt som den hundrade.

Kaffe på maten


Den som vill förhöja den goda urbaniteten med mänskliga flöden kommer inte förbi världens vanligaste drog. Sverige må vara på väg att bli en kulinarisk maktfaktor, åtminstone i hoppfulla marknadsförares visioner. Men världens näst högsta kaffekonsumtion är ingenting en fingertoppskänslig stadsutvecklare kan negligera.

I Axfasts visioner för Stockholm finns flera katalysatorer som drivs av svart bensin. Några gamla, några nygamla – och en av samtida spjutspetskaraktär.

I samma kvarter som Frantzén ligger den åldrade men vitala damen Vetekatten. Första koppen serverades redan 1928 när kontorsbiträdet Ester Nordhammar sadlade om för att driva ”ett enkelt konditori inrett som ett prästhem”. Numera är det i händerna på konditor Johan Sandelin, tidigare lagledare i Kocklandslaget. Han serverar både frukost, lunch och afternoon tea. Alla bakverk blir fortfarande till i de bakre environgerna. Dock liknar det inte längre ett prästhem (det skulle i så fall vara en ovanligt kosmopolitisk prelat med minst biskopslön).

Vetekattens nya inredning kom till vid ombyggnaden 2014, då entréer öppnades även mot Klara Norra Kyrkogata och Gamla Brogatan. Resultatet är ett betydligt mer blandat klientel än förr, utspritt på betydligt fler timmar.

Haymarket är förvisso inget konditori, men mot själva Hötorget är det kanske kafédelens inne- och uteservering som märks mest. I sitt tidigare liv som shoppinggalleria vände sig huset inåt, men nu har hotellets hela lobbydel kommunikation med gatan. Liksom samtliga av dagens butiksytor.

I Haymarket tillfredsställs många behov. Människor umgås, sover, turistar, äter, shoppar och har affärsmöten. Det har gett huset ett mer extrovert liv och kvarteret helt nya flöden.

Några kvarter därifrån, på Norrlandsgatan 20, pågår en revolution. Där har kafferostarna Johan & Nyström nyligen öppnat sina drömmars kaffebar i Axfasts lokaler. Men egentligen började det redan 2004 när fyra vänner föresatte sig att börja vrida den svenska kaffekulturen från kvantitet till kvalitet, kopp för kopp. Att få oss alla att sluta dricka dåligt kaffe som är producerat och upphandlat till lägsta pris på bekostnad av människor och planet. Därför köper de in varje böna från odlare de känner. Högsta möjliga kvalitet på bästa möjliga villkor för bonden.

Kaffebaren på Norrlandsgatan är egentligen både butik, bar och utbildningslokal för barristor och hembakta konnässörer. Det är med andra ord inget litet fik man råkar hamna på, det är en egen destination. Precis som Frantzén.