Axfast

Axfast årsrapport 2024: Evolution och anpassning

Medium stanford torus cutaway I post-Apollo-eran siktade man högre än ”the sky is the limit”. Under 1970-talet finansierade NASA en studie om hur livet ovan skulle kunna se ut. Dyrt, roligt och gränslöst. Idag har privata aktörer tagit upp kapplöpningen ut i rymden – vi kan bara hoppas att det kommer att bli lika glatt som i den här 50 år gamla illustrationen.
Medium dubai walk masterplan pedestrian dezeen 2364 col 1 EMIREN OCH REGENTEN, MOHAMMED BIN RASHID AL MAKTOUM HAR KLUBBAT IGENOM DUBAI WALK MASTERPLAN – 6 500 KILOMETER PROMENADSTRÅK, INKLUSIVE EN UPPHÖJD OCH LUFTKONDITIONERAD VÄG SOM FOLKET SKA FÅ ANVÄNDA NÄR DE SKA ROA SIG.
Medium sortie de l ope%cc%81ra en l an 2000 2 DEN FRANSKE KONSTNÄREN ALBERT ROBIDA FÖRESTÄLLER SIG RUNT ÅR 1882 EN NATT PÅ OPERAN ÅR 2000, DÅ VI ALLA SKULLE HA PERSONLIGA FLYGANDE BILAR. RIKTIGT SÅ HAR DET INTE BLIVIT I DUBAI PÅ BILDEN NEDAN, MEN PLANERNA ÄR ÄNDÅ HÖGTFLYGANDE.
Medium oceanix city floating big un habitat mit dezeen hero 1 NÄR VATTENNIVÅN HÖJS, DÅ GÄLLER DET ATT HÄNGA MED. KONCEPTET OCEANIX CITY RITAT AV DANSKA BJARKE INGELS GROUP I SAMARBETE MED FN:S BOSTADSPROGRAM BESTÅR AV FLYTANDE ÖAR SOM ÄR SAMLADE I GRUPPER OM SEX. SAMMANLÄNKADE KAN DE BILDA EN STÖRRE ÖGRUPP MED PLATS FÖR 10 000 SALTSTÄNKTA MEDBORGARE.
Medium gettyimages 1368475806 Redan på 1960-talet trodde man att vi snart skulle sväva fram till jobbet. Men vi är fortfarande fast nere på marken i bilköer, pendlingståg och tunnelbanor medan jetpack-drömmen väntar på att lyfta.
Medium food delivery as imagined before doordash grubhub uber eats v0 0ip48wdt4hi91 När matindustrin gjorde sitt intåg i vardagen öppnades nya affärsmöjligheter. Idag har vi mycket riktigt food trucks och kan också få mat hemskickat, men när ska de kombineras? Visionen från 1940 har ännu inte riktigt slagit in även om vi har delarna. Vad kan fenomenet tänkas heta? Cook & Drive? Park & Cook?
Medium facetime Att det skulle ta 70 år och en pandemi att få fart på den här visionen är svårt att tro när det ser så lätt ut. Se så skönt det är att sitta inomhus och sippa på kaffe och shoppa. Notera att visionen från 40-talet kombinerade både tv-shop och live-shopping – två fenomen som vi faktiskt har tagit oss igenom. Klicka hem och beställ.
Medium david a hardy ip Fredagsmys på Mars? Science fiction-författare har länge fantiserat om hur ett boende på Mars kan se ut. De har föreslagit allt från underjordiska baser till att göra människan till cyborgs för att hantera den ogästvänliga miljön. Jorden verkar fortfarande vara det bästa hemmet vi har, så vi kanske ska börja här.

Futurister och fantasier

Det som verkade otänkbart för inte så länge sedan är nu normalt (tänk mobilen). Det som en gång var otroligt är nu möjligt (som privata månfärder). Mycket som igår var obekant och obekvämt är idag en naturlig del av livet (videosamtal). Vad betyder det här för våra städer? Vilka drömmar går vi idag omkring i, och vilka fantastiska förändringar förblir science-fiction?

Förändringsteori och framtidsprognoser

Om vi vill förändra nutiden måste vi blicka framåt. Innovation och utveckling drivs av människor som tror på en annorlunda framtid. Det är tänkarna, konstnärerna, arkitekterna och forskarna som visualiserar det osynliga. Men att blicka framåt innebär också att blicka bakåt. Vad kan vi lära oss av gårdagens framtidsvisioner?

Enligt förändringsteorin sker utveckling genom en kombination av strukturella förutsättningar, teknologiska genombrott och samhällets mottaglighet för nya idéer. Ett exempel är mobiltelefonens resa från en affärsprodukt till en vardaglig nödvändighet. Samma dynamik gäller för stadsplanering och transportinnovationer, där visioner formas av samtida utmaningar och möjligheter. När elektriskt ljus introducerades förändrades våra städer fundamentalt, med gatubelysning, elektriska spårvagnar och digital infrastruktur. På samma sätt kan vi förvänta oss att framtida tekniska genombrott – såsom kvantdatorer och avancerad AI – kommer att påverka hur vi organiserar våra samhällen. Men det är inte helt lätt att förbereda sig. Eller som Mark Twain en gång lär ha uttryckt det. Faran kan ligga i det vi är övertygade om ska hända – men som i själva verket är felaktigt: ”It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so.”

Populärkulturen som spegel och motor

Populärkulturen har länge utforskat framtidens stadsmiljöer. Genom film, litteratur och konst har människor spekulerat om urbana landskap och deras tekniska, sociala och ekologiska drömmar (och farhågor). Dessa skildringar formar inte bara våra förväntningar utan påverkar också den verkliga stadsplaneringen.

”Livet härmar konsten, och sedan härmar konsten livet,” skriver journalisten Rich Haridy i tidningen New Atlas. Han menar att denna eviga fram och tillbakarörelse tydligt kan ses i utvecklingen av våra städer under det senaste århundradet. 1950-talets rymdoptimism ledde till visioner om flygande bilar och städer i himlen, vilket inspirerade arkitekter och stadsplanerare att experimentera med vertikala stadsstrukturer och nya transportlösningar. Samtidigt skapade 1980-talets cyberpunkdystopier en motreaktion mot den teknologiska utvecklingen och belyste frågor kring övervakning, segregering och miljöförstöring, vilket i sin tur påverkade diskussioner om integritet och hållbar stadsutveckling.

”It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so.” 

MARK TWAIN

Idag ser vi en trend mot hållbarhet och smart teknik. Denna utveckling återspeglas i både verkliga stadsprojekt och i populärkulturens skildringar av framtiden, där gröna städer, cirkulär ekonomi och energieffektiva byggnader har blivit återkommande teman. Åtskilliga exempel finns i kulturen där mänskligheten tvingats iväg till självförsörjande kolonier medan resten av världen stått i lågor. Därför är det intressant att vi idag kan se nästa steg i utvecklingen; en växande medvetenhet kring psykisk ohälsa och social interaktion i dagens stadsplanering, där digitala detox-zoner, urbana oaser och multifunktionella mötesplatser designas för att minska stress och öka välbefinnandet. Städer som Singapore och Köpenhamn, för att inte tala om de nya städerna som byggs, ligger långt fram och experimenterar med dessa idéer genom att integrera naturen i stadsbilden och använda tekniken för att skapa mer mänskliga och interaktiva miljöer.

Den här samverkan mellan populärkultur och verklighet visar hur konstnärliga visioner kan inspirera innovativa lösningar och driva samhällsförändring. Genom att studera hur litteratur, konst och film har påverkat stadsutvecklingen kan vi också få en fingervisning om vilka idéer som kan forma morgondagens urbana miljöer.

Fiktion som drivkraft för innovation

I novellen Looking Backward: 2000–1887 från 1888 utforskar amerikanen Edward Bellamy tanken om hur vi bor år 2000. Huvudpersonen Julian West somnar och vaknar upp 113 år senare. En icke-våldsam revolution har då omvandlat hela samhället; privat egendom har avskaffats till förmån för statligt ägande av kapital och som en följd har också sociala klasser försvunnit. I den nya världen finns varken krig, fattigdom, brottslighet, prostitution, korruption, pengar eller skatter. Inte heller existerar yrken som Bellamy ansåg vara av tvivelaktigt värde för samhället, såsom politiker, advokater, köpmän eller soldater. Bellamys utopiska framtidssamhälle byggde på frivillig sysselsättning för alla medborgare mellan 21 och 45 års ålder, sen gick alla i pension. Arbetet var enkelt, underlättat av maskinproduktion, arbetstimmarna korta och semestertiden lång.

Våra hem skulle vara utrustade med centraliserade tjänster, där mat och hushållstjänster levereras via rörsystem från offentliga kök. Bellamy var med andra ord inne på dagens tjänster som matkassar, smarta kök och kollektivboenden – men mat i rörsystem har vi ännu inte fått. El och automatik skulle användas för att minimera manuellt arbete.

Looking Backward sålde över 1 miljon exemplar över hela världen, från USA till Kina. Bellamys framtidsvision var optimistisk och inspirerade också många sociala reformrörelser och stadsplanerare.

Även filmer som Metropolis (1927) och Blade Runner (1982) har påverkat hur vi lever idag. Metropolis speglade industrialiseringens möjligheter och faror, medan Blade Runner varnade för en själlös, teknologistyrd stad – teknologiskt avancerad men moraliskt och ekologiskt förfallen. Eliten bor i skyskrapor och åker helikopter, medan arbetarna jobbar på gatan och bokstavligen dör under arbetet med de styrandes nästa höga bygge. Blade Runners neonupplysta stadsmiljö med sina skyskrapor speglar än idag stadsdesign såväl som arkitektoniska projekt. Byggnader som Burj Khalifa i Dubai och Marina Bay Sands i Singapore är tydliga exempel på hur filmens visioner har realiserats. För dagens stadsplanerare kan fiktionen fungera både som inspiration och som varning. ”Smarta städer” lovar effektivitet och innovation men riskerar samtidigt att skapa en miljö där vår frihet och integritet försvinner. Bara i Kina finns i skrivande stund över 200 miljoner övervakningskameror.

Många av de bostadskoncept vi sett i science fiction har gått från spekulation till verklighet. Modulära, flexibla bostäder och 3D-printade byggnader blir allt vanligare, medan hållbart stadsjordbruk och kollektivt boende förändrar hur vi organiserar våra liv. Framtiden pekar mot mer anpassningsbara, effektiva och självförsörjande miljöer – precis som science fiction har föreställt sig i årtionden.

I Blade Runner 2049 (uppföljaren till Blade Runner) och The Expanse ser vi små, justerbara byggnader där varje kvadratmeter utnyttjas optimalt. I dagens verklighet experimenterar japanska arkitekter med flexibla boendelösningar där väggar och rum kan flyttas beroende på behov. Moderna co-living-koncept och flerfunktionella möbler visar att våra hem blir allt mer föränderliga och effektiva.

En intressant vision om hur vi kan komma att leva ges i boken High Rise (1975) av J.G. Ballard. Dr. Robert Laing flyttar in i en självförsörjande skyskrapa med butiker, skolor och gym – likt dagens idéer om multifunktionella hus. Men en osynlig klasskamp uppstår: de rika bor högst upp, de fattigare längre ner. Små konflikter om hissar, elavbrott och resurser eskalerar till anarki, där matbrist, socialt förfall och våld får civilisationen att kollapsa inifrån.

Balansen mellan teknisk utveckling och socialt ansvar blir avgörande för att förhindra att konstens mest dystopiska visioner blir verklighet. Samtidigt har idéer från science-fiction också bidragit positivt. Smarta städer och bilar med automatiserad trafikstyrning har såklart inspirerats av visioner från fiktionen.

Framtidens VÄG FRAMÅT

I Claës Lundins Oxygen och Aromasia från 1878 färdas man ensam i luftvelocipeder som man kan sätta fast i fönsterblecket – när man åker tillsammans vinkar man in en luftdroska. Minority Report (2002) visade magnetiska vägar, I, Robot (2004) tunnelbaserad trafik. Dagens innovationer inkluderar hyperloop-teknologi, eldrivna VTOL (Vertikal Take Off and Landing) som flög i Blade Runner och underjordiska transportsystem frigör ytor för grönområden och bättre stadsmiljö. Att som i en del av fiktionen samla all trafik under eller ovan jord kommer förändra upplevelsen i våra städer. Genom att lägga vägar och trafik under mark frigörs värdefull yta som kan användas för bostäder, grönområden och andra samhällsnyttiga behov. Det skulle också ge oss renare luft på gatorna, samtidigt som vi minskar ljudnivåerna och skapar en tystare och mer trivsam miljö. Tunnlarna skyddar också trafiken från väderomslag, som snöstormar eller hetta, vilket gör det möjligt att hålla trafiken jämn och effektiv året runt.

Lufttrafik skulle förändra vår stad men innebär utmaningar. Om kollisioner kan undvikas öppnas en ny dimension för resor och stadsliv, men gudarna ska veta att utvecklingen har pågått ett tag. Redan på 1960-talet fanns optimismen. Raketingenjören Robert Roach skrev 1963 om framtidens personliga flygning i sin essä The First Rocket-Belt: ”Only time will tell the extent of the role to be played by this man-machine mode of flying in the future of man’s transportation”. Tre år senare lyfte Bell Rocket Belt, demonstrerad på Disneyland 1966, Super Bowl 1967 och sen även av NASA under OS 1984. Ett jetpack som bilalternativ kändes nära – men framtiden får utvisa om drömmen lyfter.

Vetenskapens framtidsspaningar
FRÅN IGÅR…

1969 förutsåg svenska forskare robotiserade hushåll, digitala assistenter och automatiserad industri, men missbedömde energilösningar och transportutveckling. I boken Sverige år 2000. 24 framtidsforskare om morgondagens samhälle (Rabén & Sjögren) presenterar en rad framstående personer sin syn på hur vi kommer att arbeta, leva, bo och vara under millenieskiftet. Med hjälp av datorer och vetenskap var deras framtidsvisioner inte något gissande. Det var snarare vetenskapliga prognoser som skulle slå in.

”Varje familj skulle ha två barn, en pojke och en flicka vilket kunde bestämmas i förväg.”

Risken för kärnvapenkrig var 20 procent. Hungerkatastrofer skulle göra att jordens befolkning hade minskat rejält och jumbojetplan med 2 000 passagerare skulle vara möjliga. I intervjuerna blandas utopier med dystopier. Att man skulle använda sin helikopter för att ta sig fram ansågs troligt, samtidigt varnade forskarna för att ljudbangarna från morgondagens Concorde-plan skulle få katedraler att falla som korthus och även orsaka bullerskador på både djur och människor.

Vi skulle ha rullband på trottoarerna samt eluppvärmda motorvägar för att eliminera snö och halka, och för att spara markyta och integrera industrin bättre i urbana miljöer föreslogs byggandet av fabriker på havsbotten eller under jord. Varje familj skulle ha två barn, en pojke och en flicka vilket kunde bestämmas i förväg. Våra foster skulle också kunna få en ”intelligensspruta” för att höja barnets framtida IQ med 50 procent. År 2000 skulle en svensk ha tre månaders semester och arbeta sex timmar om dagen. Våra hem skulle städas av robotar och tvätten skulle vi slippa eftersom vi för det mesta skulle använda engångsplagg.

…OCH DAGENS
spaning på morgondagen

Man kan välja att småle åt Sverige år 2000, men forskarnas pejl var inte helt felinställd. Om vi gör samma övning idag och återigen blickar framåt, känns mönstret igen. WGSN (World’s Global Style Network), ett av värdens ledande företag inom trendprognoser och konsumentinsikter försöker med hjälp av över 250 experter i 38 länder att förutse framtiden. I rapporten The Far Future Home från januari 2025 tittar de in i våra liv år 2050.

Flexibilitet och anpassning är ledorden. År 2050 måste våra hus enligt rapporten vara mer än bara just hus – de ska fungera som lösningar på samhällsutmaningar som klimatförändringar, resursbrist och teknologisk utveckling. Enligt trendspanarna kommer hemodling och regnvatteninsamling att integreras i städernas arkitektur – allt för att möjliggöra självförsörjande livsstilar och hantera resursbrist. Vi kommer att ha flyttbara väggar, möbler som går att använda på flera sätt och smarta teknologier för att anpassa oss till förändrade behov.

Det väntas även en tillbakagång till antikens byggnadsstilar där placering, sol och vind värmer eller kyler ner byggnaderna. Enligt Energy Reports, publicerat av det holländska akademiska förlaget Elsevier, går 38% av en byggnads energiförbrukning till uppvärmning, ventilation och kyla. Om detta inte begränsas kan enbart luftkonditioneringen bidra till en globalt temperaturökning på upp till 0,5°C vid seklets slut (World Economic Forum). Mars ses inte längre som en testosteronstinn idé initierad av techmiljardärer utan där bor vi i modulära, uppblåsbara och självförsörjande strukturer. Bor du kvar på jorden kan du mycket väl bo på vattnet i flytande arkitektur byggd i föränderliga material som både kan hantera stigande havsnivåer och extrema väderförhållanden.

Forskare diskuterar också möjligheten att integrera bioteknik i städer. Levande byggnader, där växter och mikroorganismer bidrar till att rena luft och vatten, kommer bli en central del av framtidens stadsplanering. AI förväntas såklart spela en avgörande roll i framtidens stadsplanering, men vad betyder det i praktiken? Redan idag används AI för att analysera trafikflöden, optimera energianvändning och designa hållbara stadsstrukturer.

SLUTSATS

Att sia om framtiden är svårt, om inte omöjligt, men genom att analysera vår tids teknik, kultur och samhälle kan vi förberedda samt anpassa oss inför det som komma skall och därmed lättare navigera kommande utmaningar. Framtiden är inte förutbestämd – den formas av dagens tankar och beslut. Oavsett om vi kommer att bo i flytande hus, resa med lufttaxi eller ha smarta hem, är det våra visioner som formar framtiden.

Med en ökad förståelse för hur historiska idéer och populärkulturella verk har påverkat vår nutid kan vi också bli mer medvetna om vilka framtidsvisioner vi vill sträva efter.

DEL 2: VERKLIGHET OCH VISIONER